پاورپوینت تحلیل و بررسی حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

پاورپوینت تحلیل و بررسی حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

توضیح کوتاه

پاورپوینت تحلیل و بررسی حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی دارای 47 اسلاید زیبا و قابل ویرایش

توضیح کامل

پاورپوینت تحلیل و بررسی حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

فهرست مطالب:


مقدمه
هنر ایران
هنر و دین
مباحث هنر و دین
حکمت هنر خوشنویسی
هنر خوشنویسی
محل اجرای خوشنویسی در معماری اسلامی
خط از دیدگاه قرآن
آئین خوشنویسان
خط کوفی
بررسی خط کوفی
هنر خوشنویسی در معماری اسلامی
خط بنایی الهام گرفته از خط کوفی
اساس کوفی بنایی
مبانی زیبایی شناسی در هنر خوشنویسی
خط در دوره های مختلف
انواع خطوط شش گانه
خطوط ایرانی پس از اسلام
خطوط تفننی
خط در کتیبه ها
سنگ قدمگاه مسجد توران پشت
محراب الجایتو
تزیینات کتیبه ای معماری اسلامی ایران
کتیبه مسجد عتیق شیراز
کتیبه سنگی در آرامگاه حضرت علی بن حمزه شیراز
پیچیدگی های فنی خط
جمع بندی
منابع و ماخذ


قسمتی از متن:


حکمت هنر خوشنویسی

•    هنر خوشنویسی پس از اسلام زاده شد و از فیض قرآن و اهل بیت عصمت و طهارت (س) مرتبتی عالی یافت. اول چیزی که خداوند آفرید قلم بود و در قرآن به قلم و خط قسم خورد .یکی از دلایل پیشرفته خارق العاده هنر خوشنویسی در اسلام همنشینی این هنر با قرآن کریم و تقدیس قلم و نوشتن بود ، چرا که ثبت منابع و معارف دینی دقت و امانتی بسیار می‌طلبید. حروف رمز قرآن نیز برای مومن الهام بخش بود و باعث می‌شد تا برای حروف کلمات آیات الهی بطونی قائل شود و برای کتابت قرآن و یک ابداعاتی در سبک نگارش ایجاد کند که در خور این کتاب جاودانه باشد.
•    نخستین فعل خلاق ذات باری تعالی ، خلق همزمان کلمه‌ی نخستین سرمنشا تمامی صداها و قرآن کریم در مقام یک جهان شنیداری ، و نقطه نخستین است . این نقطه نخستین سرآغاز خوشنویسی مقدس به حساب می‌آید که در عین حال تجسم عینی کلمه‌ی مقدس هم هست این کلمه در مرکبی که قلم الهی با آن حقایق همه چیز را بر لوح محفوظ نوشت .
•    خود قرآن کریم متذکر وجود این مرکب است ، آنجا که می‌فرماید : (( و اگر هر درخت روی زمین قلم شود و آب دریا به اضافه هفت دریای دیگر مرکب ، باز نگارش کلمات خدا ناتمام بماند)).  (سوره لقمان ، آیه 27)
•    نقطه‌هایی که قلم الهی ترسیم کرده است نمونه مثالی و ملکوتی خوشنویسی قرآن و خطوط و احجامی را که نظم کیهانی از آن تشکیل شده خلق کرده است و نه تنها فضای طبیعی از آن سه سرچشمه می‌گیرد ، بلکه فضای معماری هم مبتنی بر آن است.  (هنر و معنویت اسلامی ، ص 24 )
•    لوح محفوظ حاوی نمونه‌های مثالی تمامی صورتها و قالبهای این جهانی ، و بویژه سرچشمه خوشنویسی سنتی قرآن است ، که تمام اسلوبهای آن براساس سرشت مقدس کتاب وحی شکل گرفته و بازتابگر آن است .خوشنویسی سنتی بر پایه‌ی علم دقیق اشکال و ریتمهای هندسی استواراست ، هر حرف به شیوه‌ای ریاضی از تعدادی نقطه تشکیل شده که در اسلوبهای عمده خوشنویسی با هم تفاوت دارند؛ اما همه بر پایه علمی قرار دارند که قوانین خاص خود را داراست .

کتیبه سنگی در آرامگاه حضرت علی بن حمزه شیراز

•    ابعاد این کتیبه سنگی که بر سردر ورودی به صحن از طرف درون آرامگاه حضرت علی بن حمزه شیراز نصب شده 80*200 سانتی متر است و آیه ای از قرآن کریم به رقم کتبه ابراهیم سلطان دارد. متن این کتیبه چنین است قیل الابراهیم علیه السلام بما اتخذک االله خلیلا قال ما تغدیت و ما تعشیت الا مع الضیف کتبه ابراهیم سلطان
•    خط ثلث این کتیبه الف هایی بلند دارد و بر دو طبقه استوار است. حروف در سطر بالا تراکم کم تری دارد و از نظر سواد و بیاض یکنواخت نیست. رقم هنرمند در قسمت چپ و به صورت عمود بر کرسی با قلمی خفی تر نوشته شده است. در ترکیب بندی واژه مع بر هیچ یک از کرسی بندی ها استوار نیست
•    مسلمانان تلاش نمودند آیات و مظاهر قرآنی و دینی را در تمام شئونات زندگی خود هویدا کرده و به نمایش بگذارند تا به این وسیله قرآن از گزند نابودی رها یابد وهم حضور همیشگی در زندگی مردم داشته باشد . بناهای عمومی و مذهبی مانند،مسجد،مدرسه،تکیه ها و غیره برای این موضوع بسیار مناسب بودند . نوشتن آیات قرآنی واحادیث نبوی در معماری رواج پیدا «. کرد امعان نظر در کتیبه های قرانی برای طلب رحمت ونعمت از آن ها،به عبارت دیگر چنان کردن که نور ملکوتی،نشانه های الهی) که آیات قرآن نیز خود نشانه های الهی اند بتواند از روزن چشم در روح نفوذ کند (لینگز، 1377،ص )
•    ابتدا در سده های اولیه اسلامی از محراب و دروازه ها که محل سجود و ورود به این اماکن بود آغاز شد و به مرور تمام بخش های معماری را در بر گرفت . با گسترش معماری اسلامی ایران، کتیبه ها وکتیبه نگاری از اهمیت خاصی بر خوردار شدند . در دوره سلجوقی اغلب از کتیبه ها به خط کوفی و آجری یا گچی بودند اما در دوره های بعد یعنی دوره ایلخانی بسیاری کتیبه ها گچی و با انواع خطوط تزئینی کوفی و خط ثلث اولیه نوشته شده اند . دوره تیموری عرصه هنر نمایی کتیبه های با ارزش به خط ثلث و محقق بود که تا به امروزهمتایی برای بعضی از این کتیبه ها پیدا نشده است.
•    در دوره صفوی به دلیل ساخت و سازهای زیاد و ازدیاد ابنیه های مذهبی،کتیبه های هفت رنگ و بیشتر به خط ثلث رواج پیدا کرد و اصفهان پایتخت،کانون ثلث نویسان و کتیبه نویسان برجسته گردید . این روند هم چنان در معماری ایران ادامه دارد و در دوره قاجار نیز کتیبه نگاری،اهمیت پیشین خود را حفظ نمود با این تفاوت که در عصر قاجار خط نستعلیق جایگزین خط ثلث صدر نشین در کتیبه نگاری شد . نحوه تعامل و ترکیب با فضاهای معماری و رعایت تناسب های کلی وجزئی در کتیبه ها و نسبت آن با ابعاد و اندازه های بناها و ابعاد انسانی،همچنین توازن و هماهنگی رنگ ها و نقش ها،ازجمله مسائل مهم در کتیبه نگاری به شمار می آیند .


قیمت : 38900 تومان


کلمات کلیدی


پاورپوینت تحلیل و بررسی حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

پاورپوینت بررسی حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

پاورپوینت تحلیل حکمت خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

پاورپوینت حکمت خط و خوشنویسی

دیدگاه خود را بنویسید !

متن دیدگاه:

کد امنیتی
تصویر امنیتی
اطلاعات بیشتر
قیمت :38900 تومان

پرداخت با کلیه کارت های بانکی امکانپذیر است.

تعداد صفحه 47
فرمت اصلی ppt
تعداد بازدید 350
حجم 13/5 مگابایت
دسته پاورپوینت معماری و شهرسازی